Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Ανώνυμοι, πλην όμως νικηφόροι – μικρό, προσωπικό σχόλιο για την ποιητική συλλογή του Τόλη Νικηφόρου "ανώνυμοι"

 


 


Περιμένω κάθε χρόνο να τον βρω στο γραμματοκιβώτιό μου εκείνο τον φάκελο με το καινούριο βιβλίο του ποιητή και την αφιέρωση στον Κώστα και μένα - μας τιμά η φιλία και η εκτίμησή του.
        Η ποιητική συλλογή του Τόλη Νικηφόρου που μόλις κυκλοφόρησε έχει τίτλο ανώνυμοι (Μανδραγόρας 2021) και είναι και πάλι αφιερωμένη «Στη Σοφία και τον Νίκο», τα δυο αγαπημένα δια βίου πρόσωπά του. Περιλαμβάνει τριάντα πέντε ποιήματα-απαντήσεις στα οντολογικά ερωτήματα και τις υπαρξιακές αγωνίες που διατρέχουν το σύνολο έργο του ποιητή με το ίδιο πάντα πρόσημο ανθρωπιάς, η οποία χρόνο με τον χρόνο βαθαίνει· γίνεται συμπαντική.
        Είναι ο στοχασμός του δημιουργού για τον άνθρωπο, βαθιά ειλικρινής μα και πάντα αγωνιστικός που κάνει την ανάγνωση και αυτού του βιβλίου να ξεφεύγει από το μικρό, προσωπικό μου τυπικό (να φτιάξω καφέ, να καθίσω στη μεγάλη πολυθρόνα ένα απόγευμα που ο ήλιος μπαίνει μέσα στο σαλόνι και να διαβάσω απερίσπαστη τα ποιήματα) και ενεργοποιεί τον ασυγκράτητο σαν μικρό παιδί εαυτό. Αυτός ο εαυτός οδηγεί τα χέρια μου ν’ ανοίξουν βιαστικά τον φάκελο αμέσως μόλις μπω στο διαμέρισμα, αυτός αναγκάζει το βλέμμα μου να βουτήξει με ορμή στις σελίδες της συλλογής σε πείσμα κάθε άλλου προγραμματισμού, αυτός αναζητά και εντέλει επιβεβαιώνει ποίημα το ποίημα πως η θαυμαστή πάλη του απελπισμένου ανθρώπου να ενωθεί με το φως συνεχίζεται με την ίδια και ακόμα μεγαλύτερη λύσσα. Έτσι μόνο κερδίζεται η ζωή, επιμένει ο Τόλης,  έτσι μόνο χαράσσεται στη στιγμή και στον χρόνο «με την ψυχή στα δόντια/ και με το χέρι στο μολύβι» το νικηφόρο ίχνος της ταπεινής ύπαρξής μας τι άλλο περισσότερο μπορεί να είναι η συνειδητή αισιοδοξία;

 

Ανάγνωση μερικών επιλεγμένων ποιημάτων των ανωνύμων στο blog του ποιητή: http://dreaming-in-the-mist.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: